Spännande läsning

 

Om krigiska och fredliga bragder, upptäcktsfärder, erövringståg och andra dramatiska äventyr till havs och till lands.

Dahllöf Media AB har ett omfattande artikelarkiv om dramatiska och spännande historiska och äventyrliga händelser, författade av Lars Dahllöf och illustrerade av tecknaren Charlie Bood. (I vissa fall finns även fotografiska illustrationer).

Här nedan finns en förteckning över artiklarna, med en kort beskrivning. För de fullständiga artiklarna, och prisbild för eventuell återgivning av dem, kontakta Lars Dahllöf på lars.dahllof@gmail.com eller telefon 070 226 78 70.

 

Sjörövarkaptenen som inte ville få blod på sabeln…

Med sjörövarflaggan hissad på sitt seglande kaparfartyg anföll och sänkte första världskrigets gentlemannapirat Felix von Luckner 14 fientliga skepp. Nästan utan blodsspillan. De fångar han tog behandlades som gäster och bjöds på champagne och musikunderhållning.

27378 tkn, kortversion 22501 tkn

Foton: Seeadler som vrak, Seeadler till sjöss ( rätt små bilder), Luckner i kejserlig uniform.

Lawrence av Arabien

Än idag vet ingen om Thomas Edward Lawrence – Lawrence av Arabien – kämpade för arabernas frihet eller om han var en spion. Klart är i alla fall att han under första världskriget blev en legend i det arabiska ökenkriget mot den turkiska ockupationsmakten. Med en egen gerillastyrka bestående av beduiner och engelsmän bidrog han på ett avgörande sätt till att arabarmén den 1 oktober 1918 kunde tåga in i Damaskus som segrare.19788 tkn

 

Här dör en flygets legend!

Det tyska flygarässet Manfred von Richthofen är så inne i jakten på fiendemaskinen framför honom att han inte ser planet som smyger sig på honom bakifrån. Efter 80 vunna dueller i luften har Den Röde Baronen till slut mött sin överman. Hans plan och han själv genomborras av en skur av kulor och störtar okontrollerat mot marken.

16967 tkn

 

Han gömde sig i 32 år

I 32 år, sånär som på fyra dagar, höll sig spanjoren Manuel Cortez undan polisen och fascisternas hämnd, i ett hemligt rum i sin bostad.

Manuel var 32 år gammal, nygift och far till en liten flicka när han kröp in i sitt gömställe.

Först när han var 64 år gammal och diktatorn Franco var död, vågade Manuel för första gången komma ut i dagsljuset igen.

20195 tkn

För Hiroo Onoda tog andra världskriget aldrig slut!

Andra världskriget avblåstes 1945, men den japanske soldaten Hiroo Onoda fortsatte kriget på egen hand i ytterligare 29 år. Bara hans chef eller döden kunde få honom att sluta slåss. Och Onoda var inte ensam, efter kriget höll sig tusentals japanska soldater, som inte vågade eller ville ge upp, gömda i djungeln och på ensliga öar.

18739 tkn

Överlevarna på Guam, (Minagawa m fl)

9485 tkn

 

”En bra japan är en död japan…”

När japanerna invaderade Filippinerna skapade Walter Cushing en egen gerillaarmé. Med bara 200 man tog han upp kampen mot 60 000 japaner.

16053 tkn

 

 Ubåts-dramat som skakade Sverige

Strax efter klockan åtta på morgonen lämnar 3:e ubåtsdivisionen örlogsstationen Nya Varvet i Göteborg. Den gropiga sjön griper snart tag i de tre fartygen. Vatten sköljer över luftvärnskanonerna på för- och akterdäck. Ordern för de tre ubåtarna med besättningar är:

Eskaderövning vid Rörö utanför Öckerö.

De tre ubåtarna är Gripen, Draken – och Ulven!

Det är torsdagen den 15 april 1943 och de 33 unga männen i Ulven, 65 meter lång och på 667 ton, har nu bara 10 timmar kvar att leva.

16074 tkn

 

Jättevalen går till anfall!

Den 9 april 1940 anfölls Danmark och Norge av överlägsna tyska stridskrafter. På bara en vecka var allt motstånd krossat och våra nordiska grannländer skulle till andra världskrigets slut vara ockuperade av den nazistiska militärmaskinen.

Två unga norrmän beslöt sig för att ro över Nordsjön till England, för att där ansluta sig till den norska motståndsarmén mot Hitlerväldet.

13099 tkn

 

Duellen på fjället

Norska sabotörer fick uppdraget att med hjälp av engelska kommandosoldater spränga den fabrik som skulle kunna bli Hitlers väg till ett nytt helvetesvapen.

Attentatet mot Norsk Hydros tungvattenfabrik i Vemork i Telemarken stoppade nazisternas planer på en atombomb.

 20 817 tkn

 

Den långa marschen som förde Mao till makten

De var 100 000 när den långa marschen startade. Efter 368 dygn och 1000 mil fanns bara 4000 soldater kvar av Mao Zedungs röda armé. De blev kärnan i den folkrevolution som 1947 skulle föra kommunistpartiet till makten i Kina.

14756 tkn

 

Den omöjliga vandringen

De hade kraschlandat i öknen och insåg att de inte hade stor chans att överleva. Ändå gav de inte upp hoppet om räddning.

14732 tkn

 

Slaget om Iwo Jima

Bilden av de sex amerikanska marinsoldaterna som reser det triumferande Stjärnbaneret på Iwo Jima är andra världskrigets kanske mest berömda pressbild.

Bilden var ett ögonblicksknäpp av 33-årige Joe Rosenthal, som var så närsynt att han inte fått bli vanlig soldat, utan ”bara” fotograf”…

Joe Rosenthal tog sin bild med japanska kulor vinande runt öronen. På kortaste möjliga tid. Och stack sedan från platsen.

Att knäppet råkat bli ett mästerverk i fråga om komposition och symboliskt innehåll visade sig senare. I framkallningen.

16943 tkn

 

Stalins guld

I maj 1942 torpederades den brittiska kryssaren HMS Edinburgh av tyskarna i Barents hav. Hon gick till botten och med henne en hemlig last bestående av 465 guldtackor, Stalins betalning till de allierade för krigsmateriel. Nästan fyrtio år senare hittar en dykarexpedition under ledning av engelsmannen Keith Jessop den sjunkna guldskatten. På 239 meters djup!

16996 tkn

 

Havets fångar, Squalus

 

Han sprang från Paris till Moskva!!

15 mil om dagen – i 14 dagar – var en munsbit för Mensen Ernst. Han sprang snabbare än hästar och ifrån rövare.

Mensen Ernst, världens genom tiderna största löparfenomen, löpte inte bara ett maraton. Utan tre-fyra. Efter varandra under samma dag. Och fortsatte på det sättet, oavbrutet dag efter dag, i upp till två månader!

För 150 år sen, innan den moderna löpningen ens var uppfunnen slog denne man, utan draghjälp av TV, världen med häpnad över sina prestationer.

14595 tkn

 

Bara tre av 30 000 överlevde vulkanutbrottet

Auguste Ciparis smala lycka var att han satt inspärrad i fängelse när vulkankatastrofen drabbade den lilla staden Saint- Pierre. Han var en av tre som överlevde. 30 000 dog!

15177 tkn

 

Haiti – den blodiga ön

Haiti vann sin självständighet 1804 i en blodig slavrevolt. Den forna franska kolonin delades upp i två stater. En nordlig, helsvart republik och en sydlig mulattdominerad. Till president för norra Haiti valdes den före detta kyparen Henry Christophe som lät kröna sig till kung under namnet Henry I av Haiti. Den nye kungen styrde med järnhand. Han hatade lättja och sköt på sina undersåtar med kanon när han tyckte att de maskade på jobbet!

25495 tkn

 

Flykten från Djävulsön

Hallicken och småtjuven Henri Charriéré, kallad Papillon, Fjärilen, dömdes till livstids fängelse för ett mord, som han sa sig vara oskyldig till, och skickades till Djävulsön i Franska Guyana.

Livstid i Guyana var inte att betrakta som ett lindrigare straff än det sedvanliga för mord, avrättning i giljotinen.

Ett livstidsstraff i straffkolonin i Guyana hade samma innebörd.

Det betydde döden. Fast långsammare och mera utdraget…

19415 tkn

 

De polska flyktingarna utmanade naturen – och döden: Fritt fall i snöhelvetet

Leon Cybik och Karol Przybyla ville fly från det kommunistiska Polen. Till friheten i väst. Men gränserna var välbevakade. Till slut fann de en väg ut. Den gick över ett bergsmassiv och var mycket farlig. Men en av dem lyckades.

13192 tkn

 

Den svenske människosmugglaren

De svenska flygarna Karl-Göran Wickenberg och Christer Larsson bestämde sig: Nån måste ju för fan hjälpa till! Så flög de till Tjeckoslovakien. För att befria Pavlina Porizkova, 6 år, och föra henne till Sverige.

25187 tkn

 

Han upptäckte Amerika av misstag

Columbus ansåg att jordklotet var format som ett päron och trodde att han hittat en bakväg till Indien…

14092 tkn

 

Det fanns ingen återvändo – de måste segra – eller dö

Cortez och Montezum, DEL 1: När Hernan Cortez och hans conquistadorer klev iland för att erövra det mäktiga aztekriket, lät han bränna upp sina skepp för att ingen skulle kunna ångra sig.

16219 tkn

DEL 2: Conquistadorerna anfölls av 50 000 indiankrigare!

Aztekernas härskare Montezuma trodde att den annalkande spanske conquistadoren Hernan Cortez var en gud, som kom för att störta honom. Men en gud kunde man ju inte besegra. Så trots att Montezuma hade en armé på 150 000 krigare så vågade han inte göra motstånd, när de bara 300 erövrarna trängde in i hans rike.

14364 tkn

DEL 3: Aztekernas härskare Montezuma stenades till döds – av sina egna undersåtar!

Aztekerna tröttnar på Montezumas undfallenhet mot de spanska erövrarna. De dödar sin härskare och dödar eller driver ut spanjorerna ur huvudstaden Tenochtitlan. Men Cortez får förstärkning av nya, guldhungriga conquistadorer och återvänder. Tenochtitlan läggs i rykande ruiner och dess invånare massakreras…

16035 tkn

 

Den före detta svinaherden som besegrade ett imperium

De finns de som tycker att livet är slut när man fyller 50. Kanske gjorde förre svinaherden Francisco Pizarro det. Det kunde i så fall vara förklaringen till hans vansinniga självmordstaktik…

-Följ mig! Vi anfaller!

Med de orden fick han 168 man att följa honom i ett oförskräckt anfall på det mäktiga inkarikets armé på 100 000 stridsvana krigare!

(2 charlieteckningar, 5 bilder/kopparstick på Pizarro, Atahualpas död mm)

20679 tkn

 Den försvunna inkaskatten

4109 tkn

 

Kalabalik på Hawaii

I januari 1779 kom James Cook till Hawaii med sitt fartyg Discovery. Det var hans tredje stora upptäcktsresa till Stilla havet och Polynesien. Han togs emot av hawaiianerna som deras gud. Men så gick något snett i relationerna…

19878 tkn

 

De mördade varandra för kvinnor och sprit!

Så gick det för myteristerna på Bounty.

19826 tkn

 Fångarna på Pandora: Myteristerna lämnades att dö!

De infångade myteristerna från Bounty – skyldiga som oskyldiga – lämnades fängslade i handbojor i en fångbur på det sjunkande skeppet.

16023 tkn

 

Fångade av polarisen

De hade planerat att gå till fots över Antarktis, från kust till kust via Sydpolen. Men Ernest Shackleton och hans män kom inte så långt. Faktiskt lyckades de inte ens ta sig iland på Antarktis. Deras fartyg skruvades ner av isen och sjönk. Själva var de skeppsbrutna på ett isflak. Med 200 svenska mil över is och stormande fryskallt hav till räddningen.

17297 tkn

 

De drömde om att nå Nordpolen

Luftballongen hade nödlandat i polarisen och Andrée och hans medhjälpare var chanslösa. 33 år senare hittades nordpolsfararna döda.

16663 tkn

 

En kapplöpning med döden!

Då engelsmannen Robert Scott når Sydpolen upptäcker han att han förlorat tävlingen mot norrmannen Roald Amundsen. Och han vet att det återstår ännu en kamp – för att överleva.

20969 tkn

 

Det kostade nio människoliv att rädda åtta!

Italienaren Umberto Nobiles försök att nå fram till Nordpolen och utforska Arktis med luftskeppet ”Italia” slutade med en katastrof. ”Italia” kraschade mot isen. Räddningsaktionen som drogs igång kostade fler människor livet än de som räddades. En av de omkomna var Norges store polarhjälte, Roald Amundsen, som avskydde Nobile, men som ändå ville försöka rädda honom.

13734 tkn

 

Jakten på den försvunne hjälten

-Jag bryr mig inte om vad det kostar. Lyft 1000 pund nu. När de är slut så lyft 1000 pund till. Fortsätt med det så länge det behövs. Jag begär bara en sak: -Finn Livingstone!

Platsen är ett hotellrum i Paris i oktober 1869. Den amerikanske tidningskungen James Gordon Bennet Jr, utgivare och ägare av New York Herald, hade kallat sin bäste reporter, Henry Morton Stanley, till nattligt möte. Bennet ger Stanley det omöjliga uppdraget:

-Ta rätt på den sedan tre år spårlöst försvunne läkaren och Afrikamissionären…

15772 tkn

 

Djungelfolken går till attack!

Efter att ha hittat Livingstone beslöt Stanley att utforska Kongofloden. Det ledde till ett elva månader långt och oavbrutet krig i en okänd värld.

16122 tkn

 

Ensam i djungeln kämpade hon för att överleva

Hon överlevde flygkraschen – men det var bara början på hennes strid för att överleva i djungeln. Maskar försökte äta upp henne, giftormar och kajmaner var andra hot, men Juliane Koepcke gav inte upp.

17492 tkn

 

Flotten drev ensam iväg över Stilla Havet!

När han skulle fiska ramlade han överbord. Runt flotten mitt ute i Stilla havet cirklade en hungrig haj. Fiskelinan som släpade i flottens kölvatten blev hans räddning. Bit för bit lyckades han sakta dra sig tillbaka till flotten.

61-årige William Bill Willis ville göra om Kon-Tikimännens bedrift att fara på en flotte över Stilla Havet. Men ensam och inte för att bevisa någon vetenskaplig tes, utan för att pröva sig själv och sin fysiska och psykiska förmåga att uthärda en sådan färd.

18655 tkn

 

Maskarna äter upp vårt skepp!

I svår storm kämpade besättningen för att ett efter ett täta de tusentals hålen efter skeppsmaskarna som borrat sig in i den lilla djonkens skrov. Med djonken, en replik av en 2000 år gammal fartygstyp, skulle de segla över Stilla Havet. Halvvägs, med djonken nästan helt vattenfylld, såg det ut som resan var över…

14833 tkn

 

De krossade Atlanten i en båt av skinn!

Det irländska helgonet Sant Brendan var förste europé att sätta sin fot i Amerika. 800 år innan Columbus och 500 år innan Erik Röde. Detta enligt Brendanskrönikan från 800-talet.

För att visa att det kunde vara så for ett gäng äventyrare i en skinnbåt, byggd enligt förlaga från 500-talet, under 50 dygn över 3500 sjömil genom stormar och undan isberg i Nordatlanten, från Irland till Amerika. Skinnbåten, byggd av oxhudar, 10,8 meter lång, 2,4 meter bred och formad som en banan, visade sig klara alla Atlantens alla faror.

17000 tkn

 

Mannen som tog båten genom djungeln

Tjugosex kilometer. Inte ens så långt som avståndet mellan Stockholm och Södertälje. Till exempel. Men de tjugosex kilometrarna mellan Puerto Suarez i Bolivia och Paraguayfloden var inte 20 minuter motorväg.

Centimeter för centimeter högg, hackade, släpade, slet, drog och vinschade Tristan Jones och Huanapaco fram Sea Dart dessa 26 kilometer mellan Puerto Suarez och floden. I olidlig, fuktig hetta. Nästan utan mat, utan vatten. Cascabels, skallerormar och frailescas, huggormar, ringlade runt deras fötter. Vampyrfladdermöss slog mot deras huvuden. Jaguarer och anakondor lurade i snören och träskmarkerna. I tre veckor varpade de fram segelbåten, på den nedlagda gamla banvallen, mitt i den sydamerikanska djungeln.

Tristan Jones och Huanapaco var nära att dö. Men de kunde inte ge upp. Inte vända om. De måste fram. Till Paraguayfloden. Där skulle de nästan dö en andra gång.

24928 tkn

 

Piratens gömda guldskatt

Tre ungdomar på upptäcksfärd fann de första spåren av det som hänt på Oak Island. En gammal skeppstalja i en trädgren och tecken på att någon grävt i marken. Därmed startade en mer än 200-årig jakt på vad många tror är kapten Kidds försvunna skatt.

16856 tkn

 

Den försvunna Ostindefararen

En novemberdag för 275 år sedan, år 1740, förliste den svenska ostindiefararen Suecia i en rykande storm på ett rev vid Orkneyöarna norr om Skottland.

En av de få som överlevde var fartygets timmerman, skotten William Brown. I ett brev till det svenska ostindiska kompaniet i Göteborg berättade Brown om skeppsbrottet.

Genom bl a hans ögonvittnesrapport kan förlisningen och även händelserna fram till dess under

det som skulle bli Suecias sista resa rekonstrueras.

24928 tkn

 

Smugglarkungen

Algoth Niska var den mest kände – och ökände – av alla de spritsmugglare som på 1920- och 30-talet lurade skjortan av svenska och finska tullare och poliser.

Sverige hade vid den här tiden Brattsystemet med motboken, vilket innebar att svenskarna bara fick köpas ut en viss, mycket begränsad kvantitet sprit på systemet. Alltför lite, tyckte många. Finland hade gått ännu längre och infört totalförbud mot spritdrycker.

Dessa angrepp på de nordiska folkens rätt att själva supa sig fördärvade ledde förstås till motåtgärder.

Och ”hjälpen” var inte långt borta. På andra sidan Östersjön.

Snart gick fartygslaster med hundratusentals liter estsprit i skytteltrafik från brännerier och depåer i Riga och Reval till mötesplatser på internationellt vatten strax utanför de svenska och finska territorialgränserna.

I skydd av nattens mörker lastades den begärliga varan över på små snabba motorbåtar och fiskebåtar, förda av Niska och hans kumpaner för vidare befordran till väntande, törstiga kunder i land.

23543 tkn

 

Örnen har landat!

Klockan 02.56, den 21 juli 1969 satte Neil Armstrong, som den första människan, sin fot på månen!

14635 tkn

 

Världsomseglingen som var en bluff

Daniel Crowhurst trodde att han skulle bli känd och hans affärer gå lysande om han vann den stora ensamseglingen jorden runt. Så han anmälde sig – och påstod storordigt att han var den givne segraren. Men när han seglade iväg så förstod han att han aldrig i livet skulle klara av det. Och han beslöt sig för att genomföra den bluff som i slutändan skrev in hans namn i seglingshistorien…

28895 tkn

 

 ”Vi åt våra döda kamrater”

Det är 32 människor som överlevt flygkraschen uppe i Anderna. Det dröjer två månader innan de räddas. För att överleva tvingas de äta kropparna av dem som dött i kraschen.

15036 tkn

 

En radioreporter blev ögonvittne till katastrofen – luftskeppet Hindenburg exploderade i luften: Åh, min gud – detta är fruktansvärt!

”Hindenburg”-olyckan, den 5 maj 1937, innebar slutet för en epok inom luftfarten i världen. De stora luftskeppens tidevarv.

16028 tkn

 

Titanics undergång

Vita Stjärnlinjens nya stora flaggskepp Titanic betraktades som osänkbar. Nu var hon på väg över Atlanten på sin jungfruresa till New York. Ombord fanns 2207 passagerare. De flesta av dem märkte knappt när atlantjätten kolliderade med ett gigantiskt isberg. Fyra timmar senare sjönk hon…

19378 tkn

 

Havets värsta krock!

De båda fartygen ser varandra på radarn. Och en kollision är ju otänkbar när man har hela Atlanten att väja undan på. Ändå händer det. Svenska ”Stockholm” och italienska handelsflottan stolthet ”Andrea Doria” brakar ihop.

4 bilder, även färg

15808

 

Den långa färden, Peking-Paris-rallyt 1907

55 ekipage var anmälda till Den Stora Utmaningen. Att tävla med automobil från Peking till Paris. En sträcka på 16000 kilometer, genom obanade vildmarker utan väg, där automobiler aldrig tidigare färdats. Fem automobiler kom till start, bland dem en 30 hkr Itala ägd av den äventyrslystne italienske ädlingen furst Scipione Borghese och för säkerhet skull rattad av hans trogne chaufför Hektor.

+ 5 foton

15076 tkn

 

-Hallå, var ligger Europa?

”Den Flygande Dåren” Charles Lindbergh var den förste som soloflög över Atlanten. Oddsen att klara det, och sig själv, med livhanken i behåll, var mycket små. Men allt fungerade och när svenskättlingen Lindbergh flög in över Eiffeltornet i Paris för landning hyllades han av 100 000 jublande fransmän för sin bragd.

14916 tkn

 

Ensam i ballongen över Atlanten

Ensam i sin ballong på väg över Atlanten har Joe Kittinger nått New Foundland då det som inte får hända ändå gör det. Joe slarvar med ett gasolkök – och eld utbryter ombord. Tre kilometer över vattenytan kämpas Kittinger för sitt liv.

16248 tkn

 

En svensk gerillasoldat

Då helikopterattacken mot gerillan i Tucumanprovinsen i Argentina är över, ligger en lång, blond soldat död i sockerrörsfältet. Svante Grände, kallad ”El Sueco”. Svensken.

Detta är berättelsen om prästsonen från Tvååker som tog till vapen för att kämpa för fattiga och förtryckta medmänniskors rättigheter i Chile och Argentina.

28213 tkn

 

 

Han var krigsfånge i Vietnam i 14 år!

År 1965 anlände den 19-årige menige marinsoldaten Robert ”Bobby” Garwood till Vietnam, för att göra sin plikt mot president och fosterland.

Då Garwood bara hade 12 dagar kvar av sin ”tur”, sin tjänstgöringsperiod i Vietnam, togs han till fånga av gerillan.

Inte förrän 1979, efter 14 år i vietnamesisk fångenskap, återvände Garwood till USA.

Men där de andra frigivna krigsfångarna hälsades som hemvändande hjältar, så åtalades Garwood – som förrädare. Han var den vite vietnamesen.

17520 tkn

 

Mördarsoldaterna

Den amerikanske löjtnanten William L Calley beordrade morden på hundratals oskyldiga i byn Song My i Vietnam – hans straff blev tre års husarrest i en officerslägenhet.

15667 tkn

 

En nazibödels död

En vinternatt i december 1941 hoppar två unga tjecker med fallskärm ut över den tjeckoslovakiska landsbygden från ett brittiskt Halifaxplan.

Deras namn är Jan Kubis och Josef Gabcik och de har under några veckor snabbutbildats i ett brittiskt träningsläger i Skottland.

De snabbutbildade agenterna har ett enda, viktigt, uppdrag.

De ska mörda den nazistiske SS-generalen Reinhard Heydrich.

17898 tkn

 

Ambulansen som var en gaskammare

En av de mordmetoder som nazisterna använde när de försökte utrota Östeuropas judar var mobila gaskammare, maskerade som ambulanser. Det ansågs ”humanare” – för dem som skulle döda judarna – än att helt sonika skjuta dem…

Minst 200 000 människor dog i de rullande gaskamrarna, innan de övergavs för andra, ännu ”bättre” mordmetoder…

14502 tkn

 

Befria Mussolini!

En av andra världskrigets djärvaste operationer genomfördes då den avsatte italienske diktatorn Mussolini befriades från det örnnäste där han fängslats.

14929 tkn

 

Tunnelråttorna

Sergeant Robert Batten ledde de så kallade Tunnelråttorna. En grupp med specialutbildade soldater som gjorde livsfarliga raider under jord mot FNL.

18855 tkn

 

Che Guevaras sista strid

15796 tkn

 

Uppdrag Entebbe

Långt borta i Uganda finns det kapade israeliska planet. Att befria passagerarna förefaller omöjligt…

Nittiofem oskyldiga människor – män, kvinnor och barn – är i händerna på ökända mordgalna terrorister. Samt en sinnessjuk massmördare, Ugandas envåldshärskare Idi Amin.

Om inte 53 av terroristernas kamrater, inspärrade i fängelser i fem olika länder, släpps fria ska de 83 israeliska passagerarna och 12 besättningsmän hos flygbolaget Air France, bland dem en 25-årig svensk flygvärdinna, avrättas.

15289 tkn

 

Pajas – och massmördare

Under sina åtta år vid makten lät Ugandas diktator Idi Amin mörda över en halv miljon av sina undersåtar. Han härskade med terror och förtryck och kunde när som helst låta avrätta vem som helst som misshagade honom. Det är omvittnat att Amin personligen slog in skallen fängslade människor med en kulhammare.

 

Självmordsmassakern i Jonestown

– Lystring. Lystring. Lystring.

Jim Jones kallar, för sista gången, på sina trogna församlingsmedlemmar i Guyanas djungel.

Människorna som arbetar på odlingarna rätar på sina ryggar.

De som legat och slumrat i sovsalarna reser på sig.

Barnens lek i barnstugorna upphör.

”Dad”, Fadern, kallar.

Stunden har kommit, meddelar Jones.

Stunden. Det stora, oåterkalleliga ögonblicket. Det som inte länge går att undvika. De måste ta sina liv.

Det kollektiva självmordet på sektmedlemmarna i Folkets Tempel i blev över 900 människors död.

16287 tkn

 

Miljonärsdottern som blev bankrånare

Då miljonärsdottern Patricia Hearst kidnappades så dröjde det två år innan hon kom tillbaka. Och då gjorde hon det som bankrånare. Under namnet Tania accepterade hon – trots våldtäkter – helt sina kidnappares idéer.

14990 tkn

 

Kidnapparna grävde ned barnen!

Den försvunna skolbussen hittades tom och övergiven vid vägkanten. De 26 barnen och deras chaufför var spårlöst borta. Som uppslukade av jorden…

16387 tkn

 

Kidnapparna begravde 19-åringen levande i en kista i skogen

Kidnapparna begravde Barbara Jane Mackle i en kista i en grop i skogen. Kistan var försedd med belysning, ventilation och en fläkt som skulle hålla flickan vid liv till dess hennes far betalat lösensumman.

17349 tkn

 

Kidnappad – Fritz Åberg

Fyra man kastar sig över 64-årige svensken Fritz Åberg, då han lämnar sitt hus på Sardinien. Några dagar senare kommer deras krav på lösensumman; 2,5 miljoner kronor! Kruxet är att Åbergs familj inte har så stora tillgångar, och att det kan leda till att kidnapparna dödar den svenske fången.

16817 tkn

 

Först kom filmen som blev berömd för sin smarta kupp. Sen kom inbrotten där man stulit idén från filmen:

Rififikupperna

En före detta fallskärmsjägare ledde operationen med rent militär precision. Det tog en vecka att ta sig till bankens valv. Plus två dagar att ”såga sig in” i själva valvet. Där miljonerna väntade! ( Spaggiari).

6127 tkn

 

De gjorde den perfekta rififi – kuppen!

Något straff kan de inte längre få, männen som gjorde den stora stöten mot Vattenfalls avlöningskontor i Vietas år 1971.

Brottet som sådant är preskriberat sen 1981.

Och möjligheten att gärningsmännen skulle träda fram och frivilligt berätta om hur de planerade och genomförde den perfekta rififi-kuppen är ändå obefintlig.

Vattenfall skulle säkert öppna process mot dem för att få igen sina pengar – 541 000 kronor. Vilket i dagens penningvärde skulle motsvara ca 3 miljoner kronor!

Den ouppklarade kuppen i Vietas kommer nog att förbli ouppklarad.

5885 tkn

 

Bytet blev miljonbelopp!

En hyperintelligent människa, som skulle nått toppen vilken bana i livet han än valt.

Det var ett av de beundrande – och varnande – omdömena om mannen som tidningarna döpte till ”Hubbe”.

Och Hubbe nådde också toppen i sitt yrke. Tjuvyrket. Hubbe var mannen som på 60-talet planlade, och genomförde, en rad förslagna rififikupper mot banker, pantbanker och juvelerare.

Åtminstone två av dem har blivit ”klassiska”.

Kuppen mot Stockholms Pant AB:s varubelåning vid Västmannagatan 65 i Stockholm år 1963.

Samt kuppen mot Skandinaviska Enskilda bankens lokalkontor i Tumba 1967.

Det sammanlagda bytet vid dessa båda kupper blev över 10 miljoner kronor! I dåvarande penningvärde.

8027 tkn

 

Katastrof på Le Mans

Mittför de oskyddade åskådarleden på Le Mans kolliderar Pierre Levegh med en konkurrent. Hans Mercedes slungas upp i luften, exploderar och far av banan.

Åtta människor dör och 100 skadas i katastrofen.

16203 tkn